Collectie koptisch textiel

Schenking van Maria Luise Fill en Robert Trevisiol

Geavanceerd zoeken

SLUITEN

Geavanceerd zoeken
In 2015 kreeg de Koning Boudewijnstichting een opmerkelijke collectie van een 230-tal stukken Egyptisch textiel uit vooral de 4de tot de 11de eeuw. De collectie omvat fragmenten van kledingstukken en interieurweefsels. Ze laten ons kennismaken met een zeer grote diversiteit aan technieken en stijlen, een buitengewoon kleurenpalet en stoffen versierd met zeer verscheiden motieven en personages. Tot de meest opmerkelijke weefsels behoren stukken in purperen wol uit de Romeinse periode.

De verzamelaars

Maria Luise Fill en Robert Trevisiol, onvoorwaardelijke stoffenliefhebbers, stelden 30 jaar lang vol passie deze collectie koptisch textiel samen. Om de toekomst ervan veilig te stellen en de verzameling publiek toegankelijk te maken, schonken ze ze in 2015 aan de Koning Boudewijnstichting. Aangezien zowel het geheel als de afzonderlijke onderdelen een krachtige getuigenis vormen, zette de Stichting zich in om de overdracht aan de volgende generaties te garanderen.

Zeldzame fragmenten

De textielindustrie speelde als artisanale productie een eersterangsrol in het economische leven van het oude Egypte. De kwaliteit van de stoffen was befaamd tot ver buiten de landsgrenzen. De collectie bevat fragmenten van kledingstukken, vooral tunica’s, en interieurweefsels. Ze maakten deel uit van het dagelijkse leven van de Egyptenaren uit die tijd en gingen met hen mee in het graf.

Rijk repertoire

De vaak complexe siermotieven bevatten oneindig veel details en verbazen door hun subtiele kleuren. Het iconografisch repertoire is uiterst rijk en gevarieerd, en de diverse siermotieven zijn geïntegreerd in doorgaans symmetrische composities. Dit repertoire hangt nauw samen met thema’s uit de schilderkunst en vooral de mozaïekkunst, die dezelfde modellen gebruiken: geometrische motieven, het plantenrijk, de dierenwereld en taferelen bevolkt met personages.

Inventaris van de collectie

Filters
Back
Filters
Inventarisnummer
txdvioawpf01
sfy39587stp17